Geschiedenis

Eind 19e eeuw, in een klein dorpje in Waals-Brabant, werkte Pierre-Joseph Delsart als kuiper. Hij had twee zonen, Ignace-Joseph en Jacques-Joseph. Beiden koesterden ze dezelfde droom : het maken van bier. In 1877 werd deze droom werkelijkheid: de Brouwerij Delsart van Dongelberg was geboren.

Reeds op zeer jonge leeftijd ontpopte Jules, de jongste zoon van Ignace-Joseph, zich tot de toekomstige meesterbrouwer. Op zijn 15de nam hij reeds deel aan het volledige brouwproces. Hij wilde boven alles  brouwer worden.

Maar op 10 november 1908 sloeg het noodlot toe. Iedereen vervulde zijn dagdagelijkse taken en, tijdens het verwijderen van het draf, viel Jules van een ladder en kwam hij terecht in de hete brouwketel.

Hij sterft op 16 november 1908 aan de gevolgen van zijn brandwonden en laat zo zijn hele familie, maar bovenal zijn vader, in een diepe rouw achter.

De twee broers lieten de armen echter niet zakken en namen de draad terug op.

Hun inspanningen werden beloond want in 1909 behaalden zij de gouden medaille op de bierprijskamp van Antwerpen. Maar zelfs deze overwinning nam natuurlijk nooit het dramatische verlies weg.

In ditzelfde jaar werd beroep gedaan op de oudste zoon, Omer, op dat ogenblik seminarist, om bij de brouwerij te komen werken.

Bij het uitbreken van de 2de wereldoorlog werden de brouwketels in beslag genomen door de Duitse bezetter en werden deze gebruikt in de Duitse munitiefabrieken. Blijkbaar was Hitler geen amateur van Belgische bieren.

Eens de oorlog voorbij ging Omer terug aan de slag maar uiteindelijk werd de productie in 1950 stopgezet.

Na de stopzetting van de brouwerij werd er wel werk gemaakt om bieren van andere brouwerijen en andere dranken aan de man te brengen.

In 2002, vierde de Brouwerij Delsart zijn 125ste verjaardag. Om deze verjaardag luister bij te zetten besloten François-Joseph en zijn zoon José om het bier van hun voorouders nieuw leven in te blazen. In maart 2004 had de officiële presentatie plaats: de St. Joseph was geboren!

Vandaag de dag leveren wij bijna 800 horecabedrijven onder hetzelfde motto: Perfecte service ten dienste van het bier en in een familiale geest.

Brasserie Delsart SA
Rue Georges Cosse, 16
5380 Fernelmont
Noville-les-Bois
Plan d'accès
Tél 081 87 82 49
Fax 081 87 73 81
eMail http://www.brasseriedelsart.be